• Månadens Fotograf

Månadens fotografer i Januari Michael Köster, Annika Landström och Anders Larsson

Jag har alltid längtat efter att kunna utveckla min kreativa sida, vilket jag tycker är båda den nödvändiga och perfekta kompletteringen till mitt arbete som läkare som visst också kräver kreativitet men som är mycket mindre synlig, mindre kännbar. Jag saknade ett sätt att uttrycka mig och att kompensera det svåra, att öppna en annan dörr där det bara finns ”skönhet” (som en kreativ process alltid är); men det förändrades när jag upptäckte fotografin, helt enligt Destin Sparks:  “Photography is the story I fail to put into words”. Alla bilder som visas här är speciellt tagna för Er alla under januari. Jag har börjat med fotografi 2013, en slump, efter en vän hälsade på mig med två ryggsäckar utrustning. Jag vill hålla den här texten kort, foton står för sig själva och får förklara i stället. Jag är i nuläget inte begränsad till någon fotografisk synvinkel utan vill bara ”beröra”, dela mina intryck; speciellt fascinerande är dock makro-fotografin, den öppnar en ytterligare helt annan värld – man vet ALDRIG vad man får innan man har processat bilderna. Jag har tagit 3 makrobilder för Er, varav en blev misslyckad, ni ser det direkt: lågan var jag naturligviss medveten om men uppenbarligen satt jag inte still och även ljuset rörde sig lite: inom makro-världen blir man inte förlåten för det. Salladen och ”Special-fotot” är konstruerade bara för Er, fotokubben! Jag har försökt kombinera form, färg och struktur för att visa vad makro kan (så klart är detta ändå bara hobby-makro med 1:1 avbildning, men ändå..). I övrigt har jag via en online-klubb i södra Tyskland börjat experimentera med att tillåta ”fel” i fotografin som rörelser, exponering: en mycket spännande värld! Exempel är bilden sol-zoom som är en televariant av bilden Zoom-it/Sunnersberg; genom zoomingen blir solens tunna strimma till en våg på marken… Ett tydligt exempel är stadens ljusträd på Wennerbergsvägen också. Välkomna till min flickr-sidan annars (https://www.flickr.com/people/mkoester007/).
Hoppas ni kan tillbringa en trevlig stund med mina bilder. Bortse gärna från skrivfel annars, nobody is perfect och hälsningar till Er alla! //Michael Köster

Månadens fotografer i November Jan Malmgren och Inge Äterlid

November 2021 – Månadens fotograf Jan Malmgren
 
Tack för möjligheten att få presentera mig som månadens fotograf! Innan pandemin höll jag en presentation för klubben, så för en del blir det här repetition. Till vardags jobbar jag som vd för Stiftelsen Läckö Slott, och på vägen till och från ’kontoret’ är det inte ovanligt att jag stannar till och fotograferar. Född och uppvuxen i Örebro, bosatt i Varberg från 2010 fram till 2019, då vi flyttade familjen (fru och tre snart vuxna söner) till Lidköping. Det är kul med nya platser, och nya vänner. Efter nästan tio år med stormande hav, kustlandskap, bokskogar m m, så försöker jag nu skapa mig en bild av hur man kan avbilda Västergötlands landskap.
 
Mitt fotointresse väcktes när jag var 7 år, kring 1974. Det har hängt med mig sedan dess, och jag har haft förmånen att kunna använda det i mina olika jobb och resor, och har även drivit egen foto- och ateljéverksamhet. Numera är fotograferandet en avslappnande hobby, utan krav. Jag är ekolog i grunden, och det har alltid varit djur, natur och landskap i fokus – ofta i samband med texter, som jag fått publicerade i artiklar och böcker. För att göra det lättare för mig är jag inte främmande för att blanda in spår av människan i mina bilder nuförtiden. Många natur- och landskapsfotografer försöker undvika det, men för mig är ’The Human Element’ något som kan förhöja bildens innehåll och skapa sammanhang. Det anar ni säkert i mina novemberbilder. Ni ser säkert också min fascination för ljuset. Hösten är en tid då ljuset tar semester, men när det väl kommer på besök blandas det ofta med hög fuktighet i mark och luft, vilket ger ett speciellt dis. Det har jag ägnat lite tid åt att fånga i novemberbilderna.
 
När jag började fotografera tillbringade jag mycket tid i mörkrummet, och jag älskade att se bilderna träda fram i vätskebaden. Med tiden blev det sen mest diabilder, eftersom jag alltid tyckt om att hålla föredrag, men 2003 konverterade jag helt till digital fotografering. Sedan 2018 använder jag digitala mellanformatskameror, vilket varit en ögonöppnare. Det är en långsam och mer medveten process, men färgomfånget och djupet i bilderna påminner mycket mer om den analoga filmen, så för mig har det fördjupat mitt bildintresse.
 
Jag har varit medlem i Fotoklubben FOKUS (Örebro), i Varbergs Fotoklubb, och numera i Lidköpings Fotoklubb. Det är alltid lika glädjande att träffa likasinnade. Under åren har jag hållit fotokurser i natur- och landskapsfoto, och även porträttfoto. Det gör jag gärna igen, så säg bara till om det finns intresse. Vi ses!
 
Jan Malmgren | www.janmalmgren.se
 

November månadens fotograf Inge Äterlid
Hej, ja då var det dags för att visa vad som trängt genom linsen i november.
Fotat har jag gjort sen början på 1960 talet, började då med systemkamera och har sedan fortsatt med foto, dock med olika intensitet.  Vad gäller kameror så har det varit lite olika analoga modeller som använts fram till 2006 då jag växlade över till digital teknik. Då blev det också en skrivare för att få fram en riktig bild, det blev också starten på det idag som är bildutskrift.se.
Den utrustningen har sedan bytts och kompletterats med större proffsskrivare och idag även komplett ramverkstad.
Tyvärr har mitt fotograferande i november inte blivit så givande då det varit ett högt tempo på utskrifter och inramningar. Men lite har det blivit som jag får bjuda på.
Bilderna är från Aboretum i Floby, Forshems gästgiveri där jag tittade till våra tavlor som hänger där inför kommande julbordssäsong, några från en promenad på Södra gravplatsen, en stormig bild utöver kinneviken och vårt julträd vid älven, avslutat med ett besök hos Kjell Lunbergs kommande utslällning (4-5 dec) med lite inramningar som vi gjort.
 
Inge Ä

Månadens fotografer i Oktober Pär Jaldenius, Jan Hägg och Sören Johansson   

Oktober månadens fotograf Pär Jaldenius
Hej,
Då var det dax för mig Pär Jaldenius att berätta lite om mitt fotointresse.
Det började när jag 1975 köpte min första kamera en Praktica L en Östtysk manuell kamera tillverkad i Dresden, hur bra den var har jag egentligen inget minne av men det var kul att fota med den.
Det blev mestadels diabilder men även en del svartvita vardagsbilder.
Något år senare bytte jag upp mig till en Pentax MX med ett 40 mm optik en riktigt trevlig kamera liten och smidig och helt i metall, det var tider det. Tyvärr blev jag av med den på Samos Grekland 1981 så några minnen genom bilder därifrån blev det inte.
Efter detta blev fotandet mera sparsamt fast eller på grund av jag köpte en ny “modern” Pentax 30n med ett zoomobjektiv vilken var lite klumpigare att ha med.
Så det blev ett litet uppehåll på fotandet i runda slängar 25 år,,,oj då vad tiden går fort, men helt stopp på fotandet blev det inte då familjen växte till det dubbla och det måste ju givetvis förevigas, 
Numera när jag har införskaffat digitala systemkameror Nikon 7500 och Fuiji X-E3 blir det en hel del foto från och till allt från sport till småkryp för att träna på att använda kamerorna vilket inte är helt lätt alla gånger, den bildstil jag fastnat för senaste tiden är så kallad gatufoto eller streetphoto som kanske är ett vanligare namn men det är en bildstil som jag tycker är grymt inspirerande att titta på och försöker mig på att anamma.
 
Hälsningar Pär

loading...

Oktober månadens fotografJan Hägg
Hej,
Så var det dags, även för mej, att medverka i denna redovisning.
  Började fota i de tidiga tonåren med småbildskamera. Senare, i tjugoårsåldern hittade jag motiven på gatan, det var inga invändningar eller ifrågasättanden av att man kom fram med en kamera och knäppte några bilder.
  Sen, när jag kom in mer i yrkesrollen, i anläggnings- och byggverksamheten, så blev det mest dokumentation av grushögar, asfaltytor och förråd. Mitt fotograferande, har, över tid, övergått till att hitta stil och uttryck. Ett sätt har varit att gå på kurser och workshops. En kurs om gummitryck var mycket intressant  och gav mej inblick i gamla tekniker som jag tycker ger ett härligt och måleriskt uttryck. Åke E:son Lindman, Anna Clarén och Hannah Goldstein har varit föreläsare i de workshops jag deltagit i.
  Numera blir mitt fotograferande mest på resor. De bilder, som finns med här, är från en tripp till tyska Nordsjökusten, under oktober. Det var första gången utanför Sverige sen Coronan.
I efterbehandlingen har jag försökt få fram ett mera filmlikt uttryck utan att använda film. Det är svårt och jag försöker jämföra film och digitalt media för att komma dit jag vill.
 
Tack för visat intresse och snart syns vi……
 
 Janne

loading...

Oktober månadens fotograf Sören Johansson
Hej,

Har som många av oss fotat sedan tonåren då jag började med mina föräldrars gamla kamera varefter det blev byten till vad som då var brukbart, idag fotar jag med Nikon utrustning.
Som syns av bilderna fotar jag mestadels sport och naturbilder.
Skickar in bilderna i Photo Mechanic sen till Lightroom och behandlar dem där till 98%.
 
Gick med i fotoklubben 1979 eller 1980 så det har blivit några år.
Hälsningar Sören

loading...

Månadens fotografer i september Maria Isaksson,    Berit Eklund och Jan Hedendahl    

September månadens fotograf Maria Isaksson
Jag heter Maria Isaksson och min första kontakt med Lidköpings fotoklubb var att jag vann en tävling och därmed mitt medlemskap i fotoklubben i ett år. Det tog tid innan jag vågade mig ner till lokalen, men kände mig genast välkommen och har varit kvar sedan dess, tror året var 2017.
 
Har alltid tyckt om foto men det dröjde till 2017 innan köpte jag min första systemkamera och tog tag i mitt intresse på riktigt. Jag gick fotokurs på Medborgarskolan tillsammans med Berit, för att lära mig lite om alla rattar, knappar och inställningar på den. Jag fotograferar med en Lumix G9 och mest med mitt Lumix G Vario 12-60mm och Olympus 60mm macro objektiv.
 
Vad jag fotar varierar, men det blir mycket natur och landskap. Då jag tycker om vandra och vistas i naturen blir det naturligt att ta med kameran. Tycker att macro fotografering är en spännande utmaning och jag gör gärna mina bilder svartvita. Redigeringen gör jag mest i lightroom även om Photoshop förekommer.
 
Under september har jag börjat en utbildning på Hellidens folkhögskola, ”Berättande fotografi”. Min förhoppning är att lära mig hur man tar ett foto som berättar och skapar fundering hos mottagaren.
 
Det här är ett urval av bilder från september:
1 Experiment i trädgården
2 Svartedalens naturreservat
3 Limtotget
4-6 Uppgift från fotoutbildningen, fota ett snabbmatsställe och skapa en berättelse. Detta är 3 av 15 kort i serien. De som mina kurskamrater gillade bäst.
7 Gräfsnäs slottspark
8-10 Eldshow i Götene, svårt att fota, en utmaning, rörelse och mörker…
11 Macrosvamp
12 Experiment vid havet
13 Västkustvy från Orust
14 Bild från söndagens träff med fotoklubben på Spiken
 
Tack för att jag fått synas här som september månads fotograf!

loading...

September månadens fotograf Berit Eklund
Jag heter Berit Eklund. Till vardags jobbar jag som lärare i Vinningaskolan och på fritiden sjunger jag i kör eller fotar, bland annat. Jag köpte min systemkamera (Nikon) 2010 men det dröjde till 2017 innan jag lärde mig kamerans olika inställningar. 2017 gick jag och Maria Isaksson en nybörjarkurs på Medborgarskolan. Efter det har jag gått två nybörjarkurser till, 2019 en vecka på Tärna folkhögskola och i sommar en vecka på Fridhem. Ett roligt sätt att semestra. Jag fotar i stort sett bara utomhus och det blir mest naturbilder, gärna med vatten. Jag kan inget om redigering och gillar inte att sitta vid datorn så bilderna blir som de blir.
De bilder jag visar här är tagna under september månad. Några är från Hönö ( ett favoritställe), några från äppledalen utanför Jönköping och de flesta i eller omkring sommarstugan utanför Sjötorp.

loading...

September månadens fotograf Jan Hedendahl
Jag heter Jan Hedendahl och skulle fotografera i september, så jag fick gå ut på Lidköpings gator en dag och ta lite bilder. Tycker om att ta bilder på hus och stadsmiljöer där man kan hitta intressanta motiv. Sen blev det en tur till hamnen.
Tycker om att leta olika vinklar så man kan förstärka en del av husen och få en annorlunda upplevelse. Man kan också hitta olika detaljer som man kan fotografera.
Köpte min första systemkamera 1976 en Pentax K2 med två objektiv 28mm och 105mm som kostade 2695kr. av Klevenheds foto i Götene. Idag är en digitalkamera lite dyrare. Fotograferande både dia och svart/vit och gjorde ett mörkrum i bastun.
Idag använder jag en kamera från Nikon och försöker lära mig den digitala tekniken.
Det är inte alltid så lätt som folk säger, att man kan göra allt med en bild i datorn.
När man precis har lärt sig något, då ändras allt och man får börja om från början.
Så här kommer det några bilder från Lidköping.

loading...

Månadens fotografer i augusti Lars Hammerin och Daniel Äterlid     

Augusti månadens fotograf Lars Hammerin
Född i Stockholm 1955, har fotograferat med systemkamera sedan sent 60 tal.
För mig är måla med ljus, en livsstil.
Lägger ned mycket tid på att planera och komponera bilden, cirka 30% av tiden det tar att framställa en bild,
Själva bilden tar inte mer någon %
Att framkalla och redigera är en trevlig sysselsättning som inte är väderberoende, så det blir nog ca 50% av tiden här.
Det kan det behövas någon procent tur också.
Att skriva ut bilden får resterade procent 19-20%.                                               Det är först då man ser om man har gjort rätt.                                                                                 
Att kameran alltid är med är för mig en självklarhet.
Att augusti har varit kall och blåsig, gör det lättare för oss makrofotografera, då de flesta insekterna sitter stilla.
På grund av valp i hemmet så är det tidiga mornar och mycket fotande i trädgården.
Att utvecklas som fotograf är för mig viktigt, synnerligen när den rostiga hinken (huvudet) läcker ut lika mycket som man häller i.
Att förneka ny teknik, tycker jag är dumt, vi lever bara en gång                                                                                   Gör det bästa av det och ha kul!  
Bild  Jag  För 64 år sedan, lika söt nu som då!
Bild 1 Hubbe valp
Bild 2 Blåbär i regn
Bild 3 Dvärgstrit
Bild 4 Solros med blixt
Bild 5 Blomma med blixt på det kaféet där jag ställer ut mina bilder
Bild 6 Fotar inte bara Makro, blir mer och mer Astro

loading...

Augusti månadens fotograf Daniel Äterlid
Daniel Äterlid heter jag och har varit aktiv i fotograferandets underbara värld i drygt tio år.
Under dessa år har det blivit otaliga bilder fångade med kameran och även om både utrustning och fotoobjekt förändrats något med tiden så är nöjet med att få ta med sig kameran och ge sig ut på en fotosväng precis lika stort som från början.
 
De flesta fotosvängar har inneburit en sväng ut på landsbygden, ut till kusten eller in i städer för att fånga det ”stora” dvs vad man brukar kalla landskapsfoto och stadsfoto och det är självklart något jag fortfarande finner väldigt inspirerande och kul för vad är bättre än när man kommer till en plats där ljuset ligger rätt och man direkt ser den perfekta förgrunden och djupet och det bara klickar till och du vet att det här kommer bli en fantastisk bild innan du pressar ner avtryckaren….
 
Jag har dock på senare år även fått upp ögonen för det ”lilla” ute i vårt landskap. Med detta menar jag helt vardagliga saker som vi nog alla ser lite till vardags men egentligen aldrig noterar eller uppmärksammar.
Det är just sådana här saker som jag försökt lyfta fram och fota under många promenader i städer och landsbygd och det är just detta jag valt att visa upp här under denna månad då det blivit min tur och ära att få vara Månadens fotograf.
 
Hoppas ni skall tycka om bilderna och vill ni se fler bilder fotade av mig så välkommen in på min hemsida www.danielaterlidfoto.com.

loading...

Månadens fotografer i Juli Stig Erlandsson och Toni Falk

Juli månadens fotograf Stig Erlandsson
Född i Dalarna 1942 och har en liten sommarstuga där.
Tillsammans med Kristina tillbringar jag en stor del av somrarna vid Bysjön.
Började i flygvapnets flygskola 1963 med sk50 Saab Safir därefter jetflygutbildning på Sk 28 Vampire och fortsatte med J35 Draken i Uppsala. Flög Draken till 1980 därefter Douglas DC3 på Malmen i Linköping. Började inflygning på C130 Hercules eller Tp84 som benämningen är i Flygvapnet, vid F7 Såtenäs januari 1983.
Fotointresset började omkring 1965 med ett givande samarbete med flottiljfotograf Nils Andersson där fotoavdelning tillhandahöll svartvit negativ film. Avdelningen tog hand om framkallning, det var sekretess. Fotograferingen civilt blev av familjetyp. Flygningarna med Herkules gav tillfällen att fota ibland men i huvudsak med negativ färgfilm, vilket är svårt att överföra till digitala bilder med en hyfsad upplösning.
Höjdpunkten på fotomånaden blev ett Tornfalks bo där jag under några veckor kunde följa utvecklingen från knappt flygfärdiga tills de började flyga runt, ivrigt ropande på mat som nästan helt består av små gnagare.
En kålfluga gjorde oss sällskap vid en kvällsmåltid. Den var perfekt som fotomodell, satt helt stilla långa stunder trots macro-avstånd på 30cm.
En flygtur till Dala-Järna för lunch med Sivert och Birgitta, Kristina skötte kameran. Sivert var flyglärare på Ljungbyhed, samt på äldre dagar befälhavare på regeringsflygplanet. Vi flög Metroliner tillsammans på Bromma. Sammanlagd ålder i framsits 160 år.
Storlommarna lyckades få fram en unge i år igen. Paret lever livslångt ihop och tar hand om sin unge hela våren, sommaren och hösten.
Ingen fotosamling utan katt. Sonen med familj hade införskaffat en ny familjemedlem, vanlig företeelse hos många familjer i Covid-tider.
Ett pittoreskt inslag var marknaden i Stjärnsund med en riktig bompa-bompa orkester.
Stig Erlandsson

loading...

Juli månadens fotograf Toni Falk
Vill bara få börja med att tacka för att jag får vara med och visa mina bilder här på klubbsidan. Toni Falk heter jag och är 45 år. Att fotografera är för mig som att  meditera. Så det där med att bilden ska berätta något, det är inte tanken med mina bilder utan att man snarare ska hitta en särskild känsla och något att vila ögonen på. Bilderna som presenteras här är från Juli månad. Det var en riktig utmaning att visa bilder från just Juli månad då jag normalt sett inte fotograferar i Juni-Juli månad. Inte så mycket iallafall. För det andra så brukar jag nästan aldrig titta på bilderna direkt efter en fotografering, utan brukar låta dom mogna lite. När jag har varit på en plats och fotograferat så är det så mycket annat som påverkar sinnet. Det som var utanför bildplanet, lukt, ljud ja ni fattar. Tillbaka till bilderna. Det finns ingen röd tråd eller något sådant utan här visar jag vad jag gillar allra bäst att fotografera. Så klar är bilderna fotograferat i Juli månad. Så nu nummer ett bilar. Entusiast bilar är för mig riktigt roligt att fotografera. Att få ett samtal av någon som vill ha sin bil fotograferad, ja det är det allra bästa. Att få planera en bild i huvudet innan den ska bli verklighet. Något mer som jag gillar är att fotografera Rost, förfall och arkitektur. (Bild 2 till 5), Vargön där var jag och min äldsta dotter å fotograferade grafitti tidigt på morgonen då vi var på väg till västkusten för att fotografera. Eller ja vi skulle vart där tidigt på morgonen men vi satt uppe halva natten och åt chips och kikade på film så vi var där vi 13 tiden och fotade. Har ni inte vart där så är det väl värt ett besök. Sen fortsatte vi vår resa mot kusten. Vi var i Kungshamn och Smögen. I Smögen fotade vi fiskebodar och en stolpe (bild 6) Sen drog vi vidare till Hunnebostrand där vi fotade en gammal Mercedes ( Bild 7) Sen blev det intet mer den trippen. Något jag alltid fotograferat är texturer. (Bild8) är ett plåttak från ett hus som brunnit. (Bild 9) KinneKulle Handel. ( Bild 10) En fin gammal buss. (Bild 11 och 12) Tog jag när jag var iväg och vaccinerade mig i Floby. Båda bilderna är tagna med Tilt-Shift TS-E 24 mm. ( Bild 13 ) Även den tagen med Tilt-Shift. ( Bild 14 och 15 ) Solnedgång i Bärstaviken.
 

loading...

Månadens fotograf Juni 2021.   Rose-Marie Gustavsson

Juni månads fotograf Rose-Marie Gustavsson
Väldigt svårt att skriva om sig själv, men...
jag började väl egentligen fota först för några år sedan, främst kanske för att min sambo håller på,
men jag tycker det är ganska roligt att kunna fånga ögonblicken, i första hand blir det med telefonen, den är ju alltid med.
Men allt som oftast följer jag med på nån fototripp, men då blir det systemkameran som får jobba.

Eftersom det av olika anledningar blivit väldigt lite fotande i juni så kommer nedan bilder från  silverfallen, Åsle tå och Herrtorps qvarn. Favoritmodellen annars är barnbarnet som här facineras av att "blåsa" maskrosor. 

Som ni kan se så fotar jag lite av varje, som jag tycker ser intressant ut, men inte alltid uppskattar lika mycket när jag kommit hem och granskat bilderna i datorn, men de dåliga bilderna får ju inte ni se här.

Trevlig sommar önskar Rose-Marie

loading...

Månadens fotografer april 2021.   Per Albinsson -  Claes Arvidsson - Willy Björnstad

April månads fotograf Per Albinsson
Redovisningens minut har kommit och för min del får det bli ett slags fotodagbok för april månad. Det har varit mycket utomhusaktiviteter, en Värmlandsresa och lite trähantverk och så Covid.
Mina första bilder tog jag omkring 1960 med morfars 9x6 bälgkamera, via den första systemkameran 1968 blev jag sedan helt digital 2004. Det har hela tiden blivit kompakter med långa zoomar, för tillfället en LUMIX FZ-300 och en liten vattentät LUMIX DMC-FT30 som komplement. Motiven varierar, det mesta är intressant, söker gärna diagonaler och mönstert. Något digitalt mörkrum har jag knappast, gör nästa bara beskärningar och riktar horisonter, kan använda klonverktyget. Fotograferar i JPEG, i 99 % av fallen med endast automatiska inställningar, använder aldrig blixt. Jag bekänner mig med andra ord till KISS-metoden. (Keep It Simple, Stupid)

loading...

April månads fotograf Claes Arvidsson.
I början av året hade fotosidan.se en fundering på att ”de oansenliga vardagsbilderna är de
viktigaste gatufotona”. För mig och min fotografering stämmer det mycket bra men då på
alla bilder. Bilder och foton har alltid fascinerat mig så länge jag kan minnas. Allt ifrån den
första bilderboken till National Geografi och inte minst alla fina bilder på LP-omslagen.
1975 köpte jag min första kamera, en Pentax K2 med ett 85/1,8 objektiv. Det blev lika delar
dia som svartvit. Det blev en del andra kameror från Pentax med tiden men intressent
svalnade och tiden räckte inte riktigt till med barn och hus i slutet av åttiotalet. Det blev en
hel del kompaktkameror genom åren istället, lättare och smidigare för de där
vardagsbilderna till familjealbumet. Kvaliteten på bilderna var inte det viktiga det var
motivet och händelsen på bilden som kom i första hand. Det gick ett antal år men så i början
av 2013 fick jag en förfrågan, genom mitt arbete, om jag kunde tänka mig att genomföra en
ganska omfattande produktfotografering. Sagt och gjort jag tackade ja och köpte en Canon
EOS70D med några objektiv. Nu blev det ju inte bara produkter som blev fotade utan en hel
andra bilder också. Men framförallt var det kul att fota igen med bra kvalitet digitalt. Nu gick
det också att efterbehandla bilderna. 2016 träffade jag en kompis och fotograf från
Göteborg som fotade med Fuji X-PRO1, vilken kamera! Canon med objektiv såldes av och en
Fuji X-PRO2 med en 23/2 och 50/2 beställdes och det är vad jag fotar mina vardagsbilder
med idag och då till 95 procent med 23:an på kameran. För det är gatufoto, arkitektur och
landskap kombinerat med vardagsbilder som jag tycker om att foto. Lika delar färg och
svartvitt, jag går nästan aldrig utanför dörren utan att kameran är med. Det jag även gillar
med Fuji är filmsimuleringarna i kameran som producerar enastående bra JPG:s direkt utan
att behöva efterbehandla. Om jag gör något med JPG-bilden så gör jag oftast det med LRappen
i min mobil. Med tävlingsbilder och utskrifter blir det RAW i Lightroom och
Photoshop.
Bilderna från ”Mitt April” kommer från Stockholm, Vaxholm, Källby, Stenhammar och torget
i Lidköping. En del av bilderna är något beskurna, fått en liten justering med ”kurvor” i PS
samt sparade till rätt storlek. Mycket nöje.
Claes Arvidsson.

loading...

Månadens Fotograf April
Willy Bjørnstad
Nikon-fotograf som såg världen för första gången i Oslo 1942. Flyttade till Sverige år 2000.
* * *
Porträtt fotograferat av Staffan Jönsson - Skara Fotoklubb november 2020

Fotograferar alla slags motiv Tar mestadels ögonblicksbilder
Tycker om att bilden blir som « jag såg det »
Tycker inte om omfattande redigering eller AI
Fotar mest från bil då hälsan begränsar min mobilitet Fotar oftast utan stativ - eller med enbensstativ
Planerar sällan på förhand. Är spontan Tycker tävlingar ger inspiration
Har « alltid » med kamera
Alla bilderna är fotade 1-5 april från ett urval på ca 250. Startade med en fasan utanför köksfönstret. Fick inte fokus
innan den flög i väg. Men minnet av hur vacker den var sitter kvar! Tog i stället bilder av en flygande påskkärring inne.
Med och utan «bakgrund». Och påskägg o tulpaner så klart. Biltur till Lugnås en eftermiddag/kväll för att fota vitsippor. Det var för tidigt på året. Men jag föll för motivet av ett förfallet hus och ett knipapar som sökte varandras sällskap. Ett påskbesök till min sambos familj i Lundby/Varberg och Kinna/Vedhall på Västkusten gav som resultat bilder av både hennes barnbarn med katt, ett porträtt, interiör, bin, blommor och ett o annat kustmotiv.
Bilderna är tagna med min resekombo: Nikon D500 och Tamron 18-400/3,5-6,3 Di II VC HLD
Nedan finns två val att se på Willys bilder och kommentarer.

Månadens fotograf mars 2021.

Månadens fotograf Mars Peter Ivarsson,
Den 6 mars åkte jag till en konstnär vid namn Geert van der Vossen i Bolum, Grevagården, Broddetorp, som gjort Coronablommor för att synliggöra Coronas effekt i Sverige. Geert har gjort en blomma för varje coronaoffer och satt dessa i en 40x40 m stor ruta på vallen hemma på sin gård. När antalet den 26 november översteg 6561 personer ansåg Geert att verket var komplett. 
Jag hade även förmånen att tala med Geert och se hans verkstad. Det var väldigt trevligt att träffa Geert och se hur han arbetar och lite vad han håller på med för projekt.
Under Mars blev det även fototurer till Gudhem, Hällekiscamping, och Spiken för att fota nyanser och droppe. Några klubbmedlemmar träffades och fotograferade solnedgånen vid Skogshyddan 15 mars.
Nästa månad hoppas vi att några andra fotografer tar vid och visar sina bilder från April.
Glad Påsk och en riktigt trevlig fotomånad i April.
 
// Peter Ivarsson