• Månadens Fotograf

Månadens fotografer i juni Katarina Sundberg Raija H Svensson

Foto Anna Lönedal Foto Anna Lönedal

Juni 2022 – Månadens fotograf Katarina Sundberg
Oftast hittar man mig i någon åker eller någon annan stans i naturen, liggandes på mage, där jag fotar macro. Det är helt och hållet för min egen skull. Jag finner ro i det lilla och nära. Vardagsstress släpper och jag är bara här och nu. Samma känsla infinner sig efteråt. Jag kan knappt bärga mig innan jag får med mig en kopp kaffe upp till datorn. Jag tittar, beskär, lyfter eller tonar ner. Maskeringar blir min pensel och jag använder ljus och skugga som min alldeles egna palett. Jag lägger aldrig till något men tar glatt och egensinnigt bort, om jag önskar. Eller låter vara. Det operfekta är ibland mer intressant.
Ibland får jag dock frågan om jag vill fota bröllop, dop eller student. Jag säger oftast nej. Jag tycker inte om känslan av krav och prestation, fota för mig är glädje och närvaro. Men ibland säger jag ändå ja. Under premissen att jag får göra som jag vill och att jag inte ska ersätta en proffsfotograf, om det är en sådan man önskar.
I juni har jag bland annat fotat en student. Min leverans går ut på att ta några självklara porträtt och stilleben, uppställda och lite fina att ha. Utöver det vill jag fånga Maria, som jag känner henne. Då blir några av bilderna som de ni ser nedan.
Marias familj är viktig för henne; de gamla kommer inte att finnas kvar när hon blir äldre. Jag vill visa hennes stolta föräldrar; en rörd morfar; en fin syster och farmor som sitter nära, gläds och skålar. Utöver det vill jag visa den lite spralliga och fysiska Mia, som hon kallas. Mia har just gått ur dansprogrammet i Skara. När jag frågar henne hur en dansare går till bal, tar hon genast några danssteg och jag är snabb att trycka av. När hennes föräldrar vill dirigera hur hon ska stå, gör hon en kärleksfull grimas. Klick. 
Jag skickar alltid med många mingelbilder. Jag har upptäckt att jag sällan tittar åt det håll andra tittar. Jag ser människorna, studerar deras minspel och försöker förutse vad de kommer att göra. Skratt eller överraskning? Klick.

Juni 2022 – Månadens fotograf Raija H Svensson
Har alltid tyckt om att dokumentera min omvärld. Var den som skötte kameran i familjen när det skulle fotograferas.
Det blev många enkla kameror både analoga och senare digitala. Litade helt och hållet på kamerornas auto lägen.
Min första systemkamera, Canon 100 köpte jag 15 år sedan. Ville fotografera mina döttras handboll och upptäckte att jag inte fixade det med min enkla kompakta lilla digitalkamera.
Nu var jag tvungen att lära mig allt det där "tekniska", en ny okänd värld. Det var bara att plocka fram instruktionsboken och träna.
Barnen flyttade hemifrån och jag fick hitta nya motiv. Gick en kortare kurs i macro fotografering . Gillade det korta skärpedjupet där var mer färg och form än en knivskarpt motiv. 
Ny kamera inhandlades Canon 5D MarkII. Många fotoutflykter i omgivningen, upptäckte ett nytt Skaraborg genom kameralinsen.
"Vad fotograferar du?" är frågan man får. Mitt svar är "Allt och ingenting".
Gillar att skapa fotoböcker. Det är få som orkar sitta och titta på bilderna i datorn eller TV:n men en fotobok som ligger framme är enklare. 
Idag har jag en spegellös Canon Eos R. Inte riktigt kompis med den.
Har blivit lite slö och stora kameran får stanna hemma och motiven fångas med mobil kameran.
 
Juni bilderna är från min trädgård, omgivningarna från stugan i Frösakull, golfresa till Bohuslän och yngsta familjemedlemmens dop i Råda.
 
1) Ramslökens blomning är ett måste.
2) Lila vallmo i försommar rabatten hemma.
3) Uterummet är perfekt till blomsterfotografering.
4) Dopträdet i Råda kyrka.
5) Livets "efterrätt". Det blir många foton av familjen men de är inget jag lägger ut på nätet.
6) Kvällsutflykt med kameran till Steninge kusten.
7) Djupdykning i rododendronbusken utanför stugan i Frösakull
8) Torreby golfklubb. Iphonen får dokumentera golfrundorna
9) Båtutflykt på Gullmarn.
10) Sista ljuset i Midsommarnatten hemma, Paradisbusken
11) Tillbaka till mitt paradis, Frösakull strand
12) Öken? Nej, lite Frösakull sand. Rena rama konstateljén 
 som byter skepnad varje dag

Månadens fotografer i maj Lars Sjöström Susanne Sjöström och Britt-Marie Stützke

Maj 2022 – Månadens fotograf Lars Sjöström

Jag fick min första kamera i de yngre tonåren, Instamatic 100, men på den tiden blev det väl inga ”bra” bilder, utan mest på släkt och vänner. Dessutom minns jag att det var väldigt dyrt att framkalla sina bilder (veckopengen skulle ju räcka till godis också), så det blev bara fotat vid speciella tillfällen. Senare som ung småbarnsförälder blev det videokamera under en tid. Tills jag slutligen återupptog  fotointresset runt 2007 då jag köpte min första digitala systemkamera och på den vägen är jag nu. Jag har hela tiden hållit fast vid Nikons systemare, men har även fuskat lite med canon kompakt och de senaste åren en Olympus micro 4/3 som är mindre och lättare att ta med överallt. Fotar egentligen allt som jag finner intressant men till största delen blir det natur och landskap, men jag har insett att jag framförallt dras till vattenlandskap som åar, bäckar och liknande blöta platser.
Detta att vara månadens fotograf visade sig bli en riktig utmaning för mig, har haft allt för mycket att göra i min vardag, så det har blivit att man har fått ta fototillfällena i flykten så att säga. Inte haft tid för avkopplande fotoutflykter, förutom våravslutningen med fotoklubben.
Bilderna som jag visar är tagna med Nikon D 800, Olympus M5 och min telefon.
Porträttbilden är tagen av Inge Äterlid.
Bild 2 En av mina passioner, fika på något mysigt ställe. Idas Café i Broby under vårrundan.
Bild 3 detaljbild från nämnda café
Bild 4 mekardags i garaget, då kommer telefonkameran till nytta för dokumentation.
Bild 5 felsökning och dokumentation av bildel, för att kunna tillverka nytt fäste till en tändspole.
Bild 6 avkoppling igen, fika på café Stilla Hillet i Naum, blev en saftig räkmacka till kaffet.
Bild 7 en regnig våravslutning med fotoklubben på Läckö slott.
Bild 8 en ”misslyckad bild” men ändå ganska kul (tycker jag) Pår , Claes och herr Carlsson i fototagen inne på slottet
Bild 9 det här blev ju ”uppåt väggarna” , snygga takmålningar.
Bild 10, 11 och 12 ytterligare några bilder från fotosessionen på Läckö slott under våravslutet.
Bild 13 sista bilden är snapshot från den avslutande grillfesten vid slottet. Som tur var, så var det en stunds uppehåll i regnandet.
 

Maj 2022 – Månadens fotograf Susanne Sjöström
Jag heter Susanne Sjöström och mitt fotointresse var under ungdomen sporadiskt med kompaktkamera inköpt för jultidnings pengarna och sedan blivit lite semester foton varefter det tog mera fart sedan jag och min make köpte systemkamera. Det blev en Canon 1000d till bra pris, fotar mest natur och främst blommor och vattenfall m.m.
Har idag inte riktigt den tid som behövs för fota mera men försöker komma ut då och då
mvh Susanne Sjöström

Bilden tagen av Agnes Silow 7 år Bilden tagen av Agnes Silow 7 år

Maj 2022 – Månadens fotograf Britt-Marie Strützke
Britt-Marie Strützke är namnet och jag är en av maj månads fotografer 2022. Min lilla kamera, en Canon G16, har varit med nästan dagligen den senaste månaden. Min man, Peter Silow, tog med mig till fotoklubben för ca 10 år sedan och efter en tid fick jag min nuvarande kamera.
 Vi startade månaden i Therese och Nicklas Engdahls skulpturpark i Husaby. Väl värd ett besök.  Eftersom Rörstrand Museum (nyinvigt i påsk) ligger mig varmt om hjärtat och även vår vårdcentral ligger på området har det blivit några tidiga morgonbilder från området. Förutom det nya museet jobbas det ständigt med uppsnyggning av Rörstrand Center, därav sniglar med Ostindiamönster. Strandpromenaden vid Vänermuseet är också på gång. Skogshyddan är ett annat omtyckt utflyktsmål med många vitsippor och min fine, vite hästkompis i Söne bjuder varje vecka på härliga utflykter.
Här inne i Lidköping har vi nära till Stadsträdgården och går vi över bron kan vi åter fika nere vid Limtorget. Perfekt.
Hann inte i tid till backsipporna i Åkedal men det var fint ändå. Sista bilden, den 30 maj, fick bli från vår balkong mot bakgården.
 
Trevlig sommar till er alla
önskar Britt-Marie

Månadens fotografer i april Peter Silow Göran Sjöström och Ann Marie Lövheden Höög

April 2022 – Månadens fotograf Peter Silow
Född 1946 på lasarettet i Ulricehamn en varm julidag.
Mitt fotointresse startade redan vid tolvårsåldern då jag fick en liten kamera.
Det blev mest familjefoton de kommande drygt tjugo åren. Den analoga tekniken
hängde med ända till 2008 då jag inhandlade min första digitala kamera.
De kommande åren blev det väldigt många naturbilder men också en hel del dokumentära familjebilder. Fortfarande är dock naturbilder mitt favoritmotiv och då kombinerat med detaljer.
Jag har i stort sett inte tagit en bild sedan hösten 2021 på grund av svåra bensårsproblem. De få bilder jag ändå tagit under det senaste halvåret kommer ifrån klubbens aktivitet i Stenbrottet på Kinnekulle under april 2022. Se nedanstående bildurval.
Jag har avslutningsvis, sedan tjugoårsåldern, varit en hängiven och aktiv föreningsmänniska.
Gick med i Lidköpings fotoklubb i början av 2009. Anders Roland och Andreas Johansson blev snabbt
de första och viktigaste inspiratörerna till att utveckla mitt komponerande av bilder liksom att förenkla mitt användande av min något komplicerade kamera.
Med sviktande hälsa har dock intresset för att gå ut ”i fält” kraftigt minskat.
Mitt medlemskap i vår fotoklubb har dock givit mig många fina vänner. Men även vänner strax utanför och ibland långt utanför klubbens ”verksamhetsområde”.
Med tillönskan om en fin fortsättning på detta fotoår hälsar Peter Silow.
 

April 2022 – Månadens fotograf Göran Sjöström
Hej jag heter Göran Sjöström.  Min första kamera var en Agfamatic sensor 200. Detta var min första grej jag tjänat ihop till själv genom att sälja fröer, sedan fotades en del med den tills dom slutade göra film till den.  Under många år blev det sporadiskt fotande med kompakt kameror av olika märke, men det blev bara knöligt att lägga in på datorn. Köpte en systemkamera Canon 1000d utgående modell till bra pris, upptäckte vilken skillnad det blev. Efter ett par år 
Uppgraderade jag till en Canon 60 D. Sedan 6 år tillbaka fotar jag med en Canon 80 D med gott resultat. Är tyvärr lite dålig på redigering men älskar vara ute och fota och då främst natur med förkärlek för vattenfall. Är lite av en fågelnörd sedan tidiga tonåren, men tiden räcker inte till allt.
 

April 2022 – Månadens fotograf Ann Marie Lövheden Höög
Bild och form är något som alltid har intresserat mig. Mitt fotointresse startade i tonåren med instamatic-kamera, därefter olika kameramärken men Canon är ett märke som passar mig som hand i handsken. Nu fotar jag med Canon Mark 5D IV. En kamera som jag är väldigt nöjd med. Vem vet om det blir en spegellös på sikt? Som fotograf är jag också teknikintresserad och vill gärna undersöka det nyaste i kameraväg. De 15 senaste åren jag blivit mer aktiv fotograf. Mer tid är nog förklaringen till det.
Mitt största intresse i fotandet är natur, som många andra, och jag är väldigt fascinerad av rinnande vatten. Mitt vattenintresse har tagit mig till många olika platser och även utomlands. Dessa platser hade aldrig besökts om det inte var för vattnet.
Makrofoto är också ett intresse jag har. Dessa fototillfällen kan leda till många spännande möten med förbipasserande människor. En makrofotograf kan ligga still länge och jag har fått frågan flera gånger »E du dô eller?« »E du go eller, jag lever« Många muntra skratt har det blivit. Jag är bördig från Göteborg och har bott där i nästan hela mitt liv. Efter några år i Uddevalla är jag numera, sedan september 2021, bosatt i Lidköping.
På senare tid har jag även börjat fota fåglar. Det tar tid. De, små eller stora, rackarna vill ibland inte komma fram när jag vill. Det tog mig tre dagar att få slagugglan i Silverfallet att fastna på bild. Jag är också en av de »nördar« som fotade Rubinnäktergalen på Vargön.
Jag fotar alltid i RAW och jobbar alltid med bilderna i Photoshop. Att se bilden växa fram till något bra är som magi.
Jag har tävlat, i bland annat i Rifo och västsvenska men även utomlands några gånger. Resultaten har varit varierande men jag har blivit uppmärksammad med några bilder, vilket jag är väldigt glad och stolt över.
De bilder jag presenterar i april är just april. Vårens vaknade från vinterslummern bjuder på vårens skapelse och ger en introduktion till den efterlängtade sommarens ankomst. Mycket makro, vårens blommor och de första fjärilarna.

Månadens fotografer i mars Anders Roland,  Jan-Åke Rosén och Angelica Parling Lindström

Mars 2022 – Månadens fotograf Anders Roland
 Mitt fotointresse började för snart 60 år sedan. Min första kamera köpte jag från Hobby-förlaget ,en Diana som visade sig ha ljusinsläpp till filmen !! 
Men jag blev inte avskräckt, därefter en Instamatic 100 med blixt!! Vid 15årsålder Praktica Super TL, användes under några år, fotade både svart/vit o diafilm.
Byggde mig ett eget mörkrum, och stod hela nätterna och gjorde bilder, mycket spännande att se hur bilderna växte fram. Motivvalet var mycket natur men även 
dokumentära bilder, och motorsport. Vid 18-års ålder bytte jag upp mig till Pentax spotmatic ,ägnade mig åt smalfilm under några år, men upptäckte att Foto var
grejen så i slutet på 80-talet köpte jag en Nikonutrustning med 2 kamerahus o flera optik. Så åkte jag till Lappland med Vårgårda Fotoklubb o fotointresset bara 
växte, Blev medlem i Lidköpings Fk någon gång på 90-talet. Tävlade mycket under under några år, även internationellt. Startade Fotoföretag inom Jord o Skogsbruk, eftersom jag var jord o skogsbonde. Fotade åt många stora företag under ett antal år o det gick riktigt bra o var roligt - fler o fler hörde av sig,
men när den digitala tekniken för ca 15 år sedan blev vanligare minskade förfrågan på bilder och är i dag obefintlig -Tyvärr!!
Många resor har jag gjort runt i Världen, fått uppleva mycket spännande äventyr med kameran! Flera utställningar och bildvisningar har det blivit genom åren.
Bilderna jag visar från mars 2022, är inte bara natur eller lantbruk, jag har med åren upptäckt hur viktigt det är att dokumentera vår tillvaro åt eftervärlden, därför
åkte jag till Tuns kvarn som startade 1914 o fotade Mjölnare Tommy Johansson, som fortfarande driver den i en tidsmiljö som snart inte finns kvar!! 
Övriga bilder är fotad i min hemmiljö. Fotohälsningar Anders R!! 
 

Mars 2022 – Månadens fotograf Jan-Åke Rosén
Den största anledningen till att jag började fotografera får nog tillskrivas min pappa. Han fotograferade och jag var med honom i mörkrummet. Fascinerades av hur bilderna växte fram på pappret som låg i skålen med den illaluktande vätskan. Han lärde mig också grunderna vad gäller bländare, exponeringstid och skärpedjup och att detta styr bildens resultat. När man sedan själv då upptäckte och experimenterade med detta så var jag fast i fotografin.
Fotograferandet kombinerades sedan med mitt andra stora intresse fågelskådning som i och med fotograferingen växte till att omfatta mer hela naturen, även landskapet som sådant och växter, djur. En oändlig källa till motiv på alla sätt. Numera försöker jag koncentrera det till landskap, fåglar och macro.
Min första systemkamera var en Edixa reflex och till det fick jag med ett normalobjektiv och ett 300 mm tele, av okänt märke. Edixan lät som ett tröskverk och var det kallare än minus 3 grader så hängde sig spegeln och fastnade i uppfällt läger efter varje bild. Då fick man skruva (skruvgängade objektiv!) av objektivet och försiktigt trycka tillbaka spegeln.
Dia film var dyrt på den tiden så jag rasslade på med svartvita bilder ett tag och mörkrumsarbete. Tror detta lärt mig mycket om just grunderna i fotograferandet. Mycket handlade om att bara försöka få skarpa och välexponerade bilder på den här tiden. Intresset för fotograferandet avtog inte utan tvärtom. Edixan byttes ut mot en Soligor TM med inbyggd exponeringsmätare!
En övergång till mer diabilder sporrade fotograferingen. Jag började också läsa fotoböcker/tidningar och titta på bilder, försökte tänka mer på det här med komposition av bilden. Till slut hamnade jag också i Nikonträsket. Under tiden (80-talet och in i början av 90-talet) så blev det också en del bildvisningar på olika föreningsmöten. Teman på bildvisningarna kunde vara ”biologisk mångfald” eller ”färg o form i naturen”. Fotograferade lite annat, men tyckte naturbilder av olika slag var och är roligast.  
När sedan den digitala tekniken började slå igenom var jag (måste jag medge) till en början lite skeptisk och utrustningen som kom var ju alldeles för dyr. Tiden gick och jag insåg att den digitala tekniken kommer att slå igenom och bli den ”som gäller” framöver. Priserna gick ned och kvalitén förbättrades hela tiden. Jag började steget in i det digitala fotograferandet med en digital kompaktkamera, sedan blev det digitalt för hela slanten med en digital systemkamera.
Mina funderingar var att kanske borde man söka upp likasinnade för att sätta sig in i detta virrvarr av olika digitala frågeställningar. Det måste ju finnas många amatörfotografer som funderar kring detta. En utställning av Lidköpings fotoklubb väckte den tanken igen och medförde att jag tog steget och gick dit på ett månadsmöte. Det har varit utvecklande och kul sedan dess…
Jan-Åke Rosén
PS. Tanken var att ha med några fler bilder till presentationen. Men då jag på en tennisträning slet sönder min hälsena så blev det inga mer fotoutflykter den här månaden. Troligen inga fotoäventyr i naturen eller fågelskådning under hela våren. Det smärtar mera än smärtan i foten. Men jag hoppas kunna komma igen i en uppdaterad version.
 
 

Mars 2022 – Månadens fotograf Angelica Parling Lindström
Mitt fotointresse startade i häståldern på 70-talet och det blev många mular och alla-hästarna-i-hagen-bilder med lilla fickkameran. År 1980 sommarjobbade jag på Falu lasarett och för första lönen köpte jag min allra första systemkamera och sen var jag fast. Diafilmen Fuji Velvia var min absoluta favorit ända fram tills det blev digital-dags.
Min morfar var porträttfotograf runt tidigt 1900-tal och min mamma fotade till pappas artiklar under hela min barndom. Ändå är det mest från gudfar Lars Åby och andra naturfotografer i /N och BioFoto jag hämtat min inspiration. Och Terje Hellesö förstås  - fram till lodjuret… Actionfotograf lär jag aldrig bli utan helst fastnar jag i mossor, lavar och vackra mönster i naturen. Egentligen gillar jag foton i milda färger bäst, men när jag kollar  mitt insta-konto tycks det ändå blivit fullt av kraftiga varma färger - hur går sånt till? Senaste året har jag varit lite justerad i ljumsken och inte kunnat gå nån längre sträcka med stativ och kameraväska, så när det plötsligt blev mars och fotodags fick det bli några bilder från platser man når med bil, samt lite blombilder hemma i köket. Andra äldre bilder kan ni hitta på angelicas.foto på instagram. 
Ha en skön foto-vår alla !
Angelica

Månadens fotografer i februari Mattias Lenhult,      Lasse Lindström och Ulf "Fabbe" Fabiansson

 Februari 2022 – Månadens fotograf Mattias Lenhult
 Jag köpte min första kamera runt 2005, en liten och enkel digitalkamera var starten på mitt fotointresse. Jag började ta med kameran på promenader, ut naturen, ja lite varsom eftersom den var så smidig att ta med. Med åren så växte mitt intresse för fotografering och till slut tack vare en kurskamrat under min fritidsledarutbildning, så fick jag upp ögon för systemkameran.
Det dröjde inte länge förrän jag köpte min första digitala systemkamera och valet föll på en Nikon D70. nu fick jag plötsligt mer att göra, för nu var jag tvungen att lära mig inställningar och kontrollera slutare, bländare. Jag har alltid tyckt om att vistas i naturen, kanske var det därför att naturfoto skulle senare bli mitt stora intresse.
 
I början hade jag en väldigt kreativ och annorlunda fotografisk stil än vad jag har idag, det är väl så att i början måste man prova allt, innan man hittar det man egentligen tycker om. Och idag är det mest naturens landskap och lite fåglar som dominerar mina bildsamlingar. Men med ett växande intresse för naturfotografering kom ochså önskan att göra något stort äventyr. så 2010-2011 l'ämnad ejag Lidköping för att viga ett år på Ålands FHSK till naturfotografering och friluftsliv. Under den tiden blev det resor till Finland för att fota vilda djur, Hundspann i norge samt vacker skärgårdsmiljö i den åländska skärgården och mycket mer. Efter tiden på folkhögskolan har jag deltagit i flera kurser och utbildningar som min lärare Andy Horner har haft och det är via honom som jag har lärt mig att älska just landskapsfotografering vilket är mitt främsta fotomotiv idag.
 
Med tanke på alla dessa utbildningar så kanske man kan tro att jag skulle vilja jobba som fotograf, men så blev det inte. Jag halkade in på vården som personlig assistent av en ren slump och numera jobbar jag som undersköterska i hemtjänsten. På så sätt kan jag kombinera de två saker jag brinner för, att arbeta med människor och använda mitt naturfotogtrafiska intresse som avkoppling, kort sagt det bästa av två världar.
 

Februari 2022 – Månadens fotograf Lasse Lindström
Min relation till foto är väldigt upplevelse-relaterad. Kanske en skada från barndomen, när de två 36-bilders diarullarna från bilsemestern hämtades ut efter lång väntan och sedan mödosamt klistrades in i ramar av mamma och pappa. När allt var klart riggades projektor, duk och fika upp i det mörklagda vardagsrummet och visningen kunde ta ett par timmar, med alla minnen som diskuterades. På den vägen är det. Min fru Angelica fotar mossa, stenar, rostiga ringar och rötter och jag försöker dokumentera platser, hamnar, människor och grillkvällar. Men hon skriver också detaljerad loggbok och resedagbok. När livet känns som tyngst nån gång i november kan vi återuppleva valfri segelsommar, med loggbok och bilder - livslusten återkommer omedelbart. Tyvärr har jag upptäckt att det är roligare att filma med min Osmo och min drönare, så det blir inte mycket fotat numera. En fjälltur och några utflykter fixade i alla fall februaribilderna. Bilderna är tagna i Trysil, Tandådalen, Bäckhammar, på Kinnekulle och på Erland Kafles väg21.

Februari 2022 – Månadens fotograf Ulf "Fabbe" Fabiansson
Ulf ”Fabbe” Fabiansson en tidig 51:a.
Fotointresserad redan i 10:årsåldern då men en Ilfordkamera sen blev det Nikon, en Nikkormat efter denna har Nikon F, F2,F3, F4 och F5. Sen 2001 blev det digitalt D1X, D2, D3s, D4s, D6 och bandybilderna med Z9. Objektiv som jag använt har nästan helt varit av Nikons fabrikat då från 10mm-560mm.
Gick med i fotoklubben i början på 70-talet och har nog varit med och tävlat sen dess, både i klubbens regi, andra Svenska tävlingar och internationellt har där A-Fiap o E-Fiap.
En av de större vinsterna var en Jordenruntresa, hamnade bla. I Söderhavet.
Motivområde? Jag fotar allt dock en viss förkärlek till flygbilder och sport. Jobbar gärna med bilderna i Lightroom och Photoshop.
Tankar om framtiden: Vad gällande foto har man ju varit med om en vidunderlig utveckling med en början på  Svart/vitt. Här gällde det att veta hur tid, bländare och focusering fungerade. Sen kom autofocus, olika färdiga program, in med mera datorkraft hela tiden och nu med de senast HELT makalösa maskiner. Å tankar om detta… hur skall man orka med att lära sig alla knappar, reglage, inställningar?
Är det lika roligt att fota nu? Absolut det är fortfarande skitkul att plåta! Jaja… fotat 5662 bilder under februari…… inget att skryta med, helt idiotiskt. Men hiskerligt kul!!
Fabbe 220226

Månadens fotografer i Januari Michael Köster, Annika Landström och Anders Larsson

Januari 2022 – Månadens fotograf Michael Köster
Jag har alltid längtat efter att kunna utveckla min kreativa sida, vilket jag tycker är båda den nödvändiga och perfekta kompletteringen till mitt arbete som läkare som visst också kräver kreativitet men som är mycket mindre synlig, mindre kännbar. Jag saknade ett sätt att uttrycka mig och att kompensera det svåra, att öppna en annan dörr där det bara finns ”skönhet” (som en kreativ process alltid är); men det förändrades när jag upptäckte fotografin, helt enligt Destin Sparks:  “Photography is the story I fail to put into words”. Alla bilder som visas här är speciellt tagna för Er alla under januari. Jag har börjat med fotografi 2013, en slump, efter en vän hälsade på mig med två ryggsäckar utrustning. Jag vill hålla den här texten kort, foton står för sig själva och får förklara i stället. Jag är i nuläget inte begränsad till någon fotografisk synvinkel utan vill bara ”beröra”, dela mina intryck; speciellt fascinerande är dock makro-fotografin, den öppnar en ytterligare helt annan värld – man vet ALDRIG vad man får innan man har processat bilderna. Jag har tagit 3 makrobilder för Er, varav en blev misslyckad, ni ser det direkt: lågan var jag naturligviss medveten om men uppenbarligen satt jag inte still och även ljuset rörde sig lite: inom makro-världen blir man inte förlåten för det. Salladen och ”Special-fotot” är konstruerade bara för Er, fotokubben! Jag har försökt kombinera form, färg och struktur för att visa vad makro kan (så klart är detta ändå bara hobby-makro med 1:1 avbildning, men ändå..). I övrigt har jag via en online-klubb i södra Tyskland börjat experimentera med att tillåta ”fel” i fotografin som rörelser, exponering: en mycket spännande värld! Exempel är bilden sol-zoom som är en televariant av bilden Zoom-it/Sunnersberg; genom zoomingen blir solens tunna strimma till en våg på marken… Ett tydligt exempel är stadens ljusträd på Wennerbergsvägen också. Välkomna till min flickr-sidan annars (https://www.flickr.com/people/mkoester007/).
Hoppas ni kan tillbringa en trevlig stund med mina bilder. Bortse gärna från skrivfel annars, nobody is perfect och hälsningar till Er alla! //Michael Köster

Januari 2022 – Månadens fotograf Annika Landström
Jag har alltid varit fascinerad av bilder. Men nöjet att fotografera är ett sent påkommet intresse i mitt nu 60 år långa liv. Vägen gick via mobilkameran och växte i kapp med dess prestandautveckling. Jag veckopendlade några år till Växjö och ägnade de ensamma kvällarna åt att måla akvarell. Ständigt sökande efter nya motiv och vackert ljus upplevde jag att mobilkameran var ganska begränsad. Jag ville få kontroll över ljuset och framför allt komma närmare mitt motiv. 
 
En kväll efter jobbet 2016 tog jag cykeln till MediaMarkt i Växjö med sikte mot kamera-avdelningen. Det dröjde inte länge förrän en försäljare förbarmade sig över tanten som planlöst irrade omkring bland hyllorna och såg väl ut som ett enda stort frågetecken. 
 
En kamera ville jag ha, den fick inte vara stor och tung och den skulle ha autofunktioner som kunde kompensera för min totala okunnighet. Efter en dryg timma kom jag ut med en liten svart låda innehållandes en SonyAlpha 7 med tillhörande kitobjektiv (eftersom den var liten och nätt och hade en röd prislapp). Försäljaren sa att jag hade köpt ”mycket kamera” för pengarna. Nästa inköp blev en guide i bokform ”Digital fotografering”. På den vägen är det. Det dröjde inte länge förrän jag började utforska andra objektiv och upptäcka både macro- och korta teleobjektiv. Jag har blivit Sony trogen och fotar fortfarande med en spegellös fullformatskamera (Sony alfa 7 RIII).
 
Jag älskar tidiga vår- och sommarmorgnar med mjuk dimma och skir grönska. Har även en förkärlek för nakna träd om hösten, gärna insvepta i dis. De sista åren har jag också vågat mig på att fotografera lite fåglar och inte minst tranornas ankomst om våren. Varje steg har inneburit nya utmaningar men också en växande glädje över att kunna ta en och annan bild som lever upp till mina önskningar. Jag ska villigt erkänna att jag mycket sällan (läs aldrig) fotograferar på vintern. Har dessutom inte haft så mycket tid till mitt förfogande i år att ge mig ut när vädret och ljuset tillåtit fotografering. Så urvalet av bilder för detta ändamål blev ganska tunt. Temat nästan uteslutande svartvitt, nakna träd och alléer. Bjuder också på en bild av i dagarna kanske Sveriges mest fotograferade fågel den lilla söta rubinnäktergalen från Sibirien. 
 

Januari 2022 – Månadens fotograf Anders Larsson
Hej!  
    Porträttet togs för några är sedan en kväll med Fotoklubben av några duktiga kollegor. Något om min fotografiska historia:  Min första kamera köpte jag 1963, när jag var knappt14 år, med pengar som jag fått vid konfirmationen. Det var en liten småbildskamera av märket Kodak Retinette. Man fick planera sina bilder noga på den tiden eftersom film och bilder var förhållandevis kostsamt. Till att börja med dokumenterade jag mest familj, kamrater och miljöer i omgivningen.  Jag växte upp på Kinnekulle där familjen på 1950-60-talen bodde i prästgårdar i Forshem, Medelplana och Källby i nämnd ordning. Ganska speciellt och därför också en hel del intressant att fotografera. Min far var präst och skulle småningom ta över min första kamera. Han blev ganska intresserad även han och jag gick över till  systemkamera. Jag upptäckte diafilmen 1967 och i många år framöver skulle det bli mest dia för min del. Kodachrome 64 och 24 var de gängse filmerna jag använde och de har stått sig fantastiskt bra färgmäs-sigt. Kamerorna var av märket Yashica och senare Canon.  Eftersom jag utbildade mig till mellanstadielärare tyckte jag det var behändigt med diabilder som jag gärna använde i min undervisning.  Det blev en hel del bilder och berättelser, mest om natur, geografi och historia, ämnen som alltid intresserat mig. Kameran fanns ständigt med på våra resor i Sverige. Senare reste vi ner i Europa under många år på 1980-talet med två pigga barn i baksätet och med husvagnen på släp. Fortfarande har jag att göra med att skanna in mina tusentals gamla diabilder. De är tillsammans med mina resedagböcker en fantastiskt god hjälp att hålla minnena vid liv.
  2003 köpte jag min första digitalkamera, en liten Nikon Coolpix och 2007 min första digitala Nikon systemkamera. Den revolutionerade min fotografering och mitt intresse ökade ytterligare men det var först när jag blev pensionär och hade gått med i Fotoklubben som jag började fotografera mer målinriktat. På senare år har jag gjort flera bildspel. Det om Lidan och dess miljöer har jag visat för Fotoklubben och i några andra sammanhang. Ljusspel och blänk från vatten tycker jag inbjuder starkt till fotografering.  Nu har jag i flera år samlat material till ett bildspel om våra fantastiska kyrkor. Där finns det också gott om intres-santa motiv och berättelser att förmedla.
 Jag eftersträvar som alla hängivna fotografer det magiska LJUSET. Det brukar dyka upp emellanåt och då får man passa på. Dimmor, mornar och kvällar är en favorit. Jag försöker hitta bra vinklar på mina motiv samt gärna tilltalade kontraster eller bilder med mycket djup. Byggnader, natur, djur och människor i verksamhet är motiv jag söker. Min efterbehandling är ofta att jag beskär bilden och ökar kontrasten en aning.
 

Månadens fotografer i November Jan Malmgren och Inge Äterlid

November 2021 – Månadens fotograf Jan Malmgren
 
Tack för möjligheten att få presentera mig som månadens fotograf! Innan pandemin höll jag en presentation för klubben, så för en del blir det här repetition. Till vardags jobbar jag som vd för Stiftelsen Läckö Slott, och på vägen till och från ’kontoret’ är det inte ovanligt att jag stannar till och fotograferar. Född och uppvuxen i Örebro, bosatt i Varberg från 2010 fram till 2019, då vi flyttade familjen (fru och tre snart vuxna söner) till Lidköping. Det är kul med nya platser, och nya vänner. Efter nästan tio år med stormande hav, kustlandskap, bokskogar m m, så försöker jag nu skapa mig en bild av hur man kan avbilda Västergötlands landskap.
 
Mitt fotointresse väcktes när jag var 7 år, kring 1974. Det har hängt med mig sedan dess, och jag har haft förmånen att kunna använda det i mina olika jobb och resor, och har även drivit egen foto- och ateljéverksamhet. Numera är fotograferandet en avslappnande hobby, utan krav. Jag är ekolog i grunden, och det har alltid varit djur, natur och landskap i fokus – ofta i samband med texter, som jag fått publicerade i artiklar och böcker. För att göra det lättare för mig är jag inte främmande för att blanda in spår av människan i mina bilder nuförtiden. Många natur- och landskapsfotografer försöker undvika det, men för mig är ’The Human Element’ något som kan förhöja bildens innehåll och skapa sammanhang. Det anar ni säkert i mina novemberbilder. Ni ser säkert också min fascination för ljuset. Hösten är en tid då ljuset tar semester, men när det väl kommer på besök blandas det ofta med hög fuktighet i mark och luft, vilket ger ett speciellt dis. Det har jag ägnat lite tid åt att fånga i novemberbilderna.
 
När jag började fotografera tillbringade jag mycket tid i mörkrummet, och jag älskade att se bilderna träda fram i vätskebaden. Med tiden blev det sen mest diabilder, eftersom jag alltid tyckt om att hålla föredrag, men 2003 konverterade jag helt till digital fotografering. Sedan 2018 använder jag digitala mellanformatskameror, vilket varit en ögonöppnare. Det är en långsam och mer medveten process, men färgomfånget och djupet i bilderna påminner mycket mer om den analoga filmen, så för mig har det fördjupat mitt bildintresse.
 
Jag har varit medlem i Fotoklubben FOKUS (Örebro), i Varbergs Fotoklubb, och numera i Lidköpings Fotoklubb. Det är alltid lika glädjande att träffa likasinnade. Under åren har jag hållit fotokurser i natur- och landskapsfoto, och även porträttfoto. Det gör jag gärna igen, så säg bara till om det finns intresse. Vi ses!
 
Jan Malmgren | www.janmalmgren.se
 

November månadens fotograf Inge Äterlid
Hej, ja då var det dags för att visa vad som trängt genom linsen i november.
Fotat har jag gjort sen början på 1960 talet, började då med systemkamera och har sedan fortsatt med foto, dock med olika intensitet.  Vad gäller kameror så har det varit lite olika analoga modeller som använts fram till 2006 då jag växlade över till digital teknik. Då blev det också en skrivare för att få fram en riktig bild, det blev också starten på det idag som är bildutskrift.se.
Den utrustningen har sedan bytts och kompletterats med större proffsskrivare och idag även komplett ramverkstad.
Tyvärr har mitt fotograferande i november inte blivit så givande då det varit ett högt tempo på utskrifter och inramningar. Men lite har det blivit som jag får bjuda på.
Bilderna är från Aboretum i Floby, Forshems gästgiveri där jag tittade till våra tavlor som hänger där inför kommande julbordssäsong, några från en promenad på Södra gravplatsen, en stormig bild utöver kinneviken och vårt julträd vid älven, avslutat med ett besök hos Kjell Lunbergs kommande utslällning (4-5 dec) med lite inramningar som vi gjort.
 
Inge Ä

Månadens fotografer i Oktober Pär Jaldenius, Jan Hägg och Sören Johansson   

Oktober månadens fotograf Pär Jaldenius
Hej,
Då var det dax för mig Pär Jaldenius att berätta lite om mitt fotointresse.
Det började när jag 1975 köpte min första kamera en Praktica L en Östtysk manuell kamera tillverkad i Dresden, hur bra den var har jag egentligen inget minne av men det var kul att fota med den.
Det blev mestadels diabilder men även en del svartvita vardagsbilder.
Något år senare bytte jag upp mig till en Pentax MX med ett 40 mm optik en riktigt trevlig kamera liten och smidig och helt i metall, det var tider det. Tyvärr blev jag av med den på Samos Grekland 1981 så några minnen genom bilder därifrån blev det inte.
Efter detta blev fotandet mera sparsamt fast eller på grund av jag köpte en ny “modern” Pentax 30n med ett zoomobjektiv vilken var lite klumpigare att ha med.
Så det blev ett litet uppehåll på fotandet i runda slängar 25 år,,,oj då vad tiden går fort, men helt stopp på fotandet blev det inte då familjen växte till det dubbla och det måste ju givetvis förevigas, 
Numera när jag har införskaffat digitala systemkameror Nikon 7500 och Fuiji X-E3 blir det en hel del foto från och till allt från sport till småkryp för att träna på att använda kamerorna vilket inte är helt lätt alla gånger, den bildstil jag fastnat för senaste tiden är så kallad gatufoto eller streetphoto som kanske är ett vanligare namn men det är en bildstil som jag tycker är grymt inspirerande att titta på och försöker mig på att anamma.
 
Hälsningar Pär

loading...

Oktober månadens fotografJan Hägg
Hej,
Så var det dags, även för mej, att medverka i denna redovisning.
  Började fota i de tidiga tonåren med småbildskamera. Senare, i tjugoårsåldern hittade jag motiven på gatan, det var inga invändningar eller ifrågasättanden av att man kom fram med en kamera och knäppte några bilder.
  Sen, när jag kom in mer i yrkesrollen, i anläggnings- och byggverksamheten, så blev det mest dokumentation av grushögar, asfaltytor och förråd. Mitt fotograferande, har, över tid, övergått till att hitta stil och uttryck. Ett sätt har varit att gå på kurser och workshops. En kurs om gummitryck var mycket intressant  och gav mej inblick i gamla tekniker som jag tycker ger ett härligt och måleriskt uttryck. Åke E:son Lindman, Anna Clarén och Hannah Goldstein har varit föreläsare i de workshops jag deltagit i.
  Numera blir mitt fotograferande mest på resor. De bilder, som finns med här, är från en tripp till tyska Nordsjökusten, under oktober. Det var första gången utanför Sverige sen Coronan.
I efterbehandlingen har jag försökt få fram ett mera filmlikt uttryck utan att använda film. Det är svårt och jag försöker jämföra film och digitalt media för att komma dit jag vill.
 
Tack för visat intresse och snart syns vi……
 
 Janne

loading...

Oktober månadens fotograf Sören Johansson
Hej,

Har som många av oss fotat sedan tonåren då jag började med mina föräldrars gamla kamera varefter det blev byten till vad som då var brukbart, idag fotar jag med Nikon utrustning.
Som syns av bilderna fotar jag mestadels sport och naturbilder.
Skickar in bilderna i Photo Mechanic sen till Lightroom och behandlar dem där till 98%.
 
Gick med i fotoklubben 1979 eller 1980 så det har blivit några år.
Hälsningar Sören

loading...

Månadens fotografer i september Maria Isaksson,    Berit Eklund och Jan Hedendahl    

September månadens fotograf Maria Isaksson
Jag heter Maria Isaksson och min första kontakt med Lidköpings fotoklubb var att jag vann en tävling och därmed mitt medlemskap i fotoklubben i ett år. Det tog tid innan jag vågade mig ner till lokalen, men kände mig genast välkommen och har varit kvar sedan dess, tror året var 2017.
 
Har alltid tyckt om foto men det dröjde till 2017 innan köpte jag min första systemkamera och tog tag i mitt intresse på riktigt. Jag gick fotokurs på Medborgarskolan tillsammans med Berit, för att lära mig lite om alla rattar, knappar och inställningar på den. Jag fotograferar med en Lumix G9 och mest med mitt Lumix G Vario 12-60mm och Olympus 60mm macro objektiv.
 
Vad jag fotar varierar, men det blir mycket natur och landskap. Då jag tycker om vandra och vistas i naturen blir det naturligt att ta med kameran. Tycker att macro fotografering är en spännande utmaning och jag gör gärna mina bilder svartvita. Redigeringen gör jag mest i lightroom även om Photoshop förekommer.
 
Under september har jag börjat en utbildning på Hellidens folkhögskola, ”Berättande fotografi”. Min förhoppning är att lära mig hur man tar ett foto som berättar och skapar fundering hos mottagaren.
 
Det här är ett urval av bilder från september:
1 Experiment i trädgården
2 Svartedalens naturreservat
3 Limtotget
4-6 Uppgift från fotoutbildningen, fota ett snabbmatsställe och skapa en berättelse. Detta är 3 av 15 kort i serien. De som mina kurskamrater gillade bäst.
7 Gräfsnäs slottspark
8-10 Eldshow i Götene, svårt att fota, en utmaning, rörelse och mörker…
11 Macrosvamp
12 Experiment vid havet
13 Västkustvy från Orust
14 Bild från söndagens träff med fotoklubben på Spiken
 
Tack för att jag fått synas här som september månads fotograf!

loading...

September månadens fotograf Berit Eklund
Jag heter Berit Eklund. Till vardags jobbar jag som lärare i Vinningaskolan och på fritiden sjunger jag i kör eller fotar, bland annat. Jag köpte min systemkamera (Nikon) 2010 men det dröjde till 2017 innan jag lärde mig kamerans olika inställningar. 2017 gick jag och Maria Isaksson en nybörjarkurs på Medborgarskolan. Efter det har jag gått två nybörjarkurser till, 2019 en vecka på Tärna folkhögskola och i sommar en vecka på Fridhem. Ett roligt sätt att semestra. Jag fotar i stort sett bara utomhus och det blir mest naturbilder, gärna med vatten. Jag kan inget om redigering och gillar inte att sitta vid datorn så bilderna blir som de blir.
De bilder jag visar här är tagna under september månad. Några är från Hönö ( ett favoritställe), några från äppledalen utanför Jönköping och de flesta i eller omkring sommarstugan utanför Sjötorp.

loading...

September månadens fotograf Jan Hedendahl
Jag heter Jan Hedendahl och skulle fotografera i september, så jag fick gå ut på Lidköpings gator en dag och ta lite bilder. Tycker om att ta bilder på hus och stadsmiljöer där man kan hitta intressanta motiv. Sen blev det en tur till hamnen.
Tycker om att leta olika vinklar så man kan förstärka en del av husen och få en annorlunda upplevelse. Man kan också hitta olika detaljer som man kan fotografera.
Köpte min första systemkamera 1976 en Pentax K2 med två objektiv 28mm och 105mm som kostade 2695kr. av Klevenheds foto i Götene. Idag är en digitalkamera lite dyrare. Fotograferande både dia och svart/vit och gjorde ett mörkrum i bastun.
Idag använder jag en kamera från Nikon och försöker lära mig den digitala tekniken.
Det är inte alltid så lätt som folk säger, att man kan göra allt med en bild i datorn.
När man precis har lärt sig något, då ändras allt och man får börja om från början.
Så här kommer det några bilder från Lidköping.

loading...

Månadens fotografer i augusti Lars Hammerin och Daniel Äterlid     

Augusti månadens fotograf Lars Hammerin
Född i Stockholm 1955, har fotograferat med systemkamera sedan sent 60 tal.
För mig är måla med ljus, en livsstil.
Lägger ned mycket tid på att planera och komponera bilden, cirka 30% av tiden det tar att framställa en bild,
Själva bilden tar inte mer någon %
Att framkalla och redigera är en trevlig sysselsättning som inte är väderberoende, så det blir nog ca 50% av tiden här.
Det kan det behövas någon procent tur också.
Att skriva ut bilden får resterade procent 19-20%.                                               Det är först då man ser om man har gjort rätt.                                                                                 
Att kameran alltid är med är för mig en självklarhet.
Att augusti har varit kall och blåsig, gör det lättare för oss makrofotografera, då de flesta insekterna sitter stilla.
På grund av valp i hemmet så är det tidiga mornar och mycket fotande i trädgården.
Att utvecklas som fotograf är för mig viktigt, synnerligen när den rostiga hinken (huvudet) läcker ut lika mycket som man häller i.
Att förneka ny teknik, tycker jag är dumt, vi lever bara en gång                                                                                   Gör det bästa av det och ha kul!  
Bild  Jag  För 64 år sedan, lika söt nu som då!
Bild 1 Hubbe valp
Bild 2 Blåbär i regn
Bild 3 Dvärgstrit
Bild 4 Solros med blixt
Bild 5 Blomma med blixt på det kaféet där jag ställer ut mina bilder
Bild 6 Fotar inte bara Makro, blir mer och mer Astro

loading...

Augusti månadens fotograf Daniel Äterlid
Daniel Äterlid heter jag och har varit aktiv i fotograferandets underbara värld i drygt tio år.
Under dessa år har det blivit otaliga bilder fångade med kameran och även om både utrustning och fotoobjekt förändrats något med tiden så är nöjet med att få ta med sig kameran och ge sig ut på en fotosväng precis lika stort som från början.
 
De flesta fotosvängar har inneburit en sväng ut på landsbygden, ut till kusten eller in i städer för att fånga det ”stora” dvs vad man brukar kalla landskapsfoto och stadsfoto och det är självklart något jag fortfarande finner väldigt inspirerande och kul för vad är bättre än när man kommer till en plats där ljuset ligger rätt och man direkt ser den perfekta förgrunden och djupet och det bara klickar till och du vet att det här kommer bli en fantastisk bild innan du pressar ner avtryckaren….
 
Jag har dock på senare år även fått upp ögonen för det ”lilla” ute i vårt landskap. Med detta menar jag helt vardagliga saker som vi nog alla ser lite till vardags men egentligen aldrig noterar eller uppmärksammar.
Det är just sådana här saker som jag försökt lyfta fram och fota under många promenader i städer och landsbygd och det är just detta jag valt att visa upp här under denna månad då det blivit min tur och ära att få vara Månadens fotograf.
 
Hoppas ni skall tycka om bilderna och vill ni se fler bilder fotade av mig så välkommen in på min hemsida www.danielaterlidfoto.com.

loading...

Månadens fotografer i Juli Stig Erlandsson och Toni Falk

Juli månadens fotograf Stig Erlandsson
Född i Dalarna 1942 och har en liten sommarstuga där.
Tillsammans med Kristina tillbringar jag en stor del av somrarna vid Bysjön.
Började i flygvapnets flygskola 1963 med sk50 Saab Safir därefter jetflygutbildning på Sk 28 Vampire och fortsatte med J35 Draken i Uppsala. Flög Draken till 1980 därefter Douglas DC3 på Malmen i Linköping. Började inflygning på C130 Hercules eller Tp84 som benämningen är i Flygvapnet, vid F7 Såtenäs januari 1983.
Fotointresset började omkring 1965 med ett givande samarbete med flottiljfotograf Nils Andersson där fotoavdelning tillhandahöll svartvit negativ film. Avdelningen tog hand om framkallning, det var sekretess. Fotograferingen civilt blev av familjetyp. Flygningarna med Herkules gav tillfällen att fota ibland men i huvudsak med negativ färgfilm, vilket är svårt att överföra till digitala bilder med en hyfsad upplösning.
Höjdpunkten på fotomånaden blev ett Tornfalks bo där jag under några veckor kunde följa utvecklingen från knappt flygfärdiga tills de började flyga runt, ivrigt ropande på mat som nästan helt består av små gnagare.
En kålfluga gjorde oss sällskap vid en kvällsmåltid. Den var perfekt som fotomodell, satt helt stilla långa stunder trots macro-avstånd på 30cm.
En flygtur till Dala-Järna för lunch med Sivert och Birgitta, Kristina skötte kameran. Sivert var flyglärare på Ljungbyhed, samt på äldre dagar befälhavare på regeringsflygplanet. Vi flög Metroliner tillsammans på Bromma. Sammanlagd ålder i framsits 160 år.
Storlommarna lyckades få fram en unge i år igen. Paret lever livslångt ihop och tar hand om sin unge hela våren, sommaren och hösten.
Ingen fotosamling utan katt. Sonen med familj hade införskaffat en ny familjemedlem, vanlig företeelse hos många familjer i Covid-tider.
Ett pittoreskt inslag var marknaden i Stjärnsund med en riktig bompa-bompa orkester.
Stig Erlandsson

loading...

Juli månadens fotograf Toni Falk
Vill bara få börja med att tacka för att jag får vara med och visa mina bilder här på klubbsidan. Toni Falk heter jag och är 45 år. Att fotografera är för mig som att  meditera. Så det där med att bilden ska berätta något, det är inte tanken med mina bilder utan att man snarare ska hitta en särskild känsla och något att vila ögonen på. Bilderna som presenteras här är från Juli månad. Det var en riktig utmaning att visa bilder från just Juli månad då jag normalt sett inte fotograferar i Juni-Juli månad. Inte så mycket iallafall. För det andra så brukar jag nästan aldrig titta på bilderna direkt efter en fotografering, utan brukar låta dom mogna lite. När jag har varit på en plats och fotograferat så är det så mycket annat som påverkar sinnet. Det som var utanför bildplanet, lukt, ljud ja ni fattar. Tillbaka till bilderna. Det finns ingen röd tråd eller något sådant utan här visar jag vad jag gillar allra bäst att fotografera. Så klar är bilderna fotograferat i Juli månad. Så nu nummer ett bilar. Entusiast bilar är för mig riktigt roligt att fotografera. Att få ett samtal av någon som vill ha sin bil fotograferad, ja det är det allra bästa. Att få planera en bild i huvudet innan den ska bli verklighet. Något mer som jag gillar är att fotografera Rost, förfall och arkitektur. (Bild 2 till 5), Vargön där var jag och min äldsta dotter å fotograferade grafitti tidigt på morgonen då vi var på väg till västkusten för att fotografera. Eller ja vi skulle vart där tidigt på morgonen men vi satt uppe halva natten och åt chips och kikade på film så vi var där vi 13 tiden och fotade. Har ni inte vart där så är det väl värt ett besök. Sen fortsatte vi vår resa mot kusten. Vi var i Kungshamn och Smögen. I Smögen fotade vi fiskebodar och en stolpe (bild 6) Sen drog vi vidare till Hunnebostrand där vi fotade en gammal Mercedes ( Bild 7) Sen blev det intet mer den trippen. Något jag alltid fotograferat är texturer. (Bild8) är ett plåttak från ett hus som brunnit. (Bild 9) KinneKulle Handel. ( Bild 10) En fin gammal buss. (Bild 11 och 12) Tog jag när jag var iväg och vaccinerade mig i Floby. Båda bilderna är tagna med Tilt-Shift TS-E 24 mm. ( Bild 13 ) Även den tagen med Tilt-Shift. ( Bild 14 och 15 ) Solnedgång i Bärstaviken.
 

loading...

Månadens fotograf Juni 2021.   Rose-Marie Gustavsson

Juni månads fotograf Rose-Marie Gustavsson
Väldigt svårt att skriva om sig själv, men...
jag började väl egentligen fota först för några år sedan, främst kanske för att min sambo håller på,
men jag tycker det är ganska roligt att kunna fånga ögonblicken, i första hand blir det med telefonen, den är ju alltid med.
Men allt som oftast följer jag med på nån fototripp, men då blir det systemkameran som får jobba.

Eftersom det av olika anledningar blivit väldigt lite fotande i juni så kommer nedan bilder från  silverfallen, Åsle tå och Herrtorps qvarn. Favoritmodellen annars är barnbarnet som här facineras av att "blåsa" maskrosor. 

Som ni kan se så fotar jag lite av varje, som jag tycker ser intressant ut, men inte alltid uppskattar lika mycket när jag kommit hem och granskat bilderna i datorn, men de dåliga bilderna får ju inte ni se här.

Trevlig sommar önskar Rose-Marie

loading...

Månadens fotografer april 2021.   Per Albinsson -  Claes Arvidsson - Willy Björnstad

April månads fotograf Per Albinsson
Redovisningens minut har kommit och för min del får det bli ett slags fotodagbok för april månad. Det har varit mycket utomhusaktiviteter, en Värmlandsresa och lite trähantverk och så Covid.
Mina första bilder tog jag omkring 1960 med morfars 9x6 bälgkamera, via den första systemkameran 1968 blev jag sedan helt digital 2004. Det har hela tiden blivit kompakter med långa zoomar, för tillfället en LUMIX FZ-300 och en liten vattentät LUMIX DMC-FT30 som komplement. Motiven varierar, det mesta är intressant, söker gärna diagonaler och mönstert. Något digitalt mörkrum har jag knappast, gör nästa bara beskärningar och riktar horisonter, kan använda klonverktyget. Fotograferar i JPEG, i 99 % av fallen med endast automatiska inställningar, använder aldrig blixt. Jag bekänner mig med andra ord till KISS-metoden. (Keep It Simple, Stupid)

loading...

April månads fotograf Claes Arvidsson.
I början av året hade fotosidan.se en fundering på att ”de oansenliga vardagsbilderna är de
viktigaste gatufotona”. För mig och min fotografering stämmer det mycket bra men då på
alla bilder. Bilder och foton har alltid fascinerat mig så länge jag kan minnas. Allt ifrån den
första bilderboken till National Geografi och inte minst alla fina bilder på LP-omslagen.
1975 köpte jag min första kamera, en Pentax K2 med ett 85/1,8 objektiv. Det blev lika delar
dia som svartvit. Det blev en del andra kameror från Pentax med tiden men intressent
svalnade och tiden räckte inte riktigt till med barn och hus i slutet av åttiotalet. Det blev en
hel del kompaktkameror genom åren istället, lättare och smidigare för de där
vardagsbilderna till familjealbumet. Kvaliteten på bilderna var inte det viktiga det var
motivet och händelsen på bilden som kom i första hand. Det gick ett antal år men så i början
av 2013 fick jag en förfrågan, genom mitt arbete, om jag kunde tänka mig att genomföra en
ganska omfattande produktfotografering. Sagt och gjort jag tackade ja och köpte en Canon
EOS70D med några objektiv. Nu blev det ju inte bara produkter som blev fotade utan en hel
andra bilder också. Men framförallt var det kul att fota igen med bra kvalitet digitalt. Nu gick
det också att efterbehandla bilderna. 2016 träffade jag en kompis och fotograf från
Göteborg som fotade med Fuji X-PRO1, vilken kamera! Canon med objektiv såldes av och en
Fuji X-PRO2 med en 23/2 och 50/2 beställdes och det är vad jag fotar mina vardagsbilder
med idag och då till 95 procent med 23:an på kameran. För det är gatufoto, arkitektur och
landskap kombinerat med vardagsbilder som jag tycker om att foto. Lika delar färg och
svartvitt, jag går nästan aldrig utanför dörren utan att kameran är med. Det jag även gillar
med Fuji är filmsimuleringarna i kameran som producerar enastående bra JPG:s direkt utan
att behöva efterbehandla. Om jag gör något med JPG-bilden så gör jag oftast det med LRappen
i min mobil. Med tävlingsbilder och utskrifter blir det RAW i Lightroom och
Photoshop.
Bilderna från ”Mitt April” kommer från Stockholm, Vaxholm, Källby, Stenhammar och torget
i Lidköping. En del av bilderna är något beskurna, fått en liten justering med ”kurvor” i PS
samt sparade till rätt storlek. Mycket nöje.
Claes Arvidsson.

loading...

Månadens Fotograf April
Willy Bjørnstad
Nikon-fotograf som såg världen för första gången i Oslo 1942. Flyttade till Sverige år 2000.
* * *
Porträtt fotograferat av Staffan Jönsson - Skara Fotoklubb november 2020

Fotograferar alla slags motiv Tar mestadels ögonblicksbilder
Tycker om att bilden blir som « jag såg det »
Tycker inte om omfattande redigering eller AI
Fotar mest från bil då hälsan begränsar min mobilitet Fotar oftast utan stativ - eller med enbensstativ
Planerar sällan på förhand. Är spontan Tycker tävlingar ger inspiration
Har « alltid » med kamera
Alla bilderna är fotade 1-5 april från ett urval på ca 250. Startade med en fasan utanför köksfönstret. Fick inte fokus
innan den flög i väg. Men minnet av hur vacker den var sitter kvar! Tog i stället bilder av en flygande påskkärring inne.
Med och utan «bakgrund». Och påskägg o tulpaner så klart. Biltur till Lugnås en eftermiddag/kväll för att fota vitsippor. Det var för tidigt på året. Men jag föll för motivet av ett förfallet hus och ett knipapar som sökte varandras sällskap. Ett påskbesök till min sambos familj i Lundby/Varberg och Kinna/Vedhall på Västkusten gav som resultat bilder av både hennes barnbarn med katt, ett porträtt, interiör, bin, blommor och ett o annat kustmotiv.
Bilderna är tagna med min resekombo: Nikon D500 och Tamron 18-400/3,5-6,3 Di II VC HLD
Nedan finns två val att se på Willys bilder och kommentarer.

Månadens fotograf mars 2021.

Månadens fotograf Mars Peter Ivarsson,
Den 6 mars åkte jag till en konstnär vid namn Geert van der Vossen i Bolum, Grevagården, Broddetorp, som gjort Coronablommor för att synliggöra Coronas effekt i Sverige. Geert har gjort en blomma för varje coronaoffer och satt dessa i en 40x40 m stor ruta på vallen hemma på sin gård. När antalet den 26 november översteg 6561 personer ansåg Geert att verket var komplett. 
Jag hade även förmånen att tala med Geert och se hans verkstad. Det var väldigt trevligt att träffa Geert och se hur han arbetar och lite vad han håller på med för projekt.
Under Mars blev det även fototurer till Gudhem, Hällekiscamping, och Spiken för att fota nyanser och droppe. Några klubbmedlemmar träffades och fotograferade solnedgånen vid Skogshyddan 15 mars.
Nästa månad hoppas vi att några andra fotografer tar vid och visar sina bilder från April.
Glad Påsk och en riktigt trevlig fotomånad i April.
 
// Peter Ivarsson